Είναι τυποποιημένο το σουηδικό μασάζ;

Το μασάζ εξ ορισμού θα μπορούσε να οριστεί ως χειρισμός μαλακών ιστών που περιλαμβάνει μυϊκό και συνδετικό ιστό. Ένας άλλος πιο λεπτομερής ορισμός του μασάζ είναι το χάιδεμα, η πίεση και το τέντωμα του δέρματος και των σκελετικών μυών.

Αρχικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων μασάζ. Μερικές από τις τεχνικές είναι λίγο πολύ οι ίδιες ανεξάρτητα από το όνομα του μασάζ στο σπίτι εκπαιδευτικού υποβάθρου του θεραπευτή ή της κύριας φιλοσοφίας μιας συγκεκριμένης σχολής.

Το σουηδικό μασάζ στο οποίο κάνω την προπόνησή μου επικεντρώνεται συστηματικά στην εργασία στους μαλακούς ιστούς και συγκεκριμένα στους σκελετικούς μύες. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των σχολείων στη Σουηδία πώς γίνεται το σουηδικό μασάζ. Αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στην περίπτωση της χειρωνακτικής θεραπείας γενικά. Για παράδειγμα, τα κολέγια χειροπρακτικής και φυσιοθεραπείας μπορεί να διαφέρουν αρκετά στο πρόγραμμα σπουδών μεταξύ τους. Στη Σουηδία κάθε σχολείο έχει το δικό του πρόγραμμα σπουδών και θα διδάξει στους μαθητές του μασάζ σύμφωνα με τις σχολές λογοτεχνίας. Στη Σουηδία κυρίως τα σχολεία που έχουν σουηδικό μασάζ στο πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιωτικά. Αν και ορισμένα κρατικά πανεπιστημιακά προγράμματα, όπως η φυσιοθεραπεία, έχουν μερικές ώρες μασάζ στο πρόγραμμα σπουδών τους, δεν είναι κανένα πλήρες μάθημα μασάζ σε σύγκριση με πολλές από τις ιδιωτικές σχολές μασάζ. Πριν από τη δεκαετία του 1970, οι φυσιοθεραπευτές στη Σουηδία ήταν καλά εκπαιδευμένοι στο μασάζ, αλλά όταν η φυσιοθεραπεία έγινε πιο ακαδημαϊκό αντικείμενο και τα προγράμματα ενσωματώθηκαν σε ιατρικές σχολές ή σχολές υγείας, υπήρχε μεγαλύτερη απαίτηση τα πάντα να είναι επιστημονικά ή τεκμηριωμένα. Το παράδοξο λοιπόν σήμερα είναι ότι πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία που δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης μασάζ. Αλλά τα πανεπιστημιακά προγράμματα στην υγεία και την ιατρική είναι γενικά πιο εκτεταμένα στην επιστήμη, την ιατρική και την ανθρώπινη βιολογία. Πολλές από τις ιδιωτικές σχολές μασάζ βρίσκονται υπό κρατική επίβλεψη, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια γραφειοκρατική τυπικότητα και η αρχή δεν έχει πραγματικά καμία γνώση στη χειρωνακτική θεραπεία γενικά ή τη θεραπεία μασάζ ειδικότερα. Στη Σουηδία η διασφάλιση ποιότητας ενός προγράμματος σπουδών μασάζ γίνεται εσωτερικά από το ίδιο το σχολείο. Αλλά υπάρχουν περίπου δέκα σχολεία σήμερα που σχημάτισαν το Σουηδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Μασάζ.

Ο κύριος στόχος του Σουηδικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου Μασάζ είναι να προασπίσει τις επαγγελματικές δεξιότητες ενός μασέρ ή μασέρ και την αξιοπιστία της επιχείρησης. Η ποιότητα του συμβουλίου διασφαλίζει τα σχολεία. Αυτό επιτυγχάνεται από όλους τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία-μέλη μπορούν να υποβληθούν σε εθνικό τεστ και να λάβουν πιστοποίηση ως μασέρ. Όταν ιδρύθηκε το συμβούλιο το 1998, υπήρξε συμφωνία ότι ο τίτλος μασέρ ή μασέρ ήταν ο πιο γνωστός τίτλος μεταξύ των πελατών. Αυτός ήταν ο λόγος που καθιερώθηκε και κυκλοφόρησε ο τίτλος πιστοποιημένος μασέρ ή μασέρ (στα σουηδικά η λέξη είναι ίδια και για τα δύο φύλα). Αν και σήμερα ο θεραπευτής μασάζ έχει ίσως μεγαλύτερη αξιοπιστία ως τίτλος. Το δίπλωμα θεραπείας μασάζ είναι ένας τίτλος που κάθε σχολή ή πάροχος μαθημάτων μπορεί να δώσει χωρίς καμία επιφύλαξη. Το Σουηδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Μασάζ έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια κατευθυντήριες γραμμές και ελάχιστο επίπεδο για το τι πρέπει να γνωρίζει ένας θεραπευτής μασάζ και πόσες ώρες διδασκαλίας απαιτούνται στην ανθρώπινη βιολογία, την ιατρική και το μασάζ και τις διατάσεις. Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις της κλινικής πρακτικής τόσο υπό επίβλεψη όσο και ανεξάρτητη. Όλα μαζί θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 390 ώρες διδασκαλίας και κλινικής πρακτικής. Αυτό στη συνέχεια εξετάζεται όταν οι μαθητές του σχολείου-μέλους έχουν περάσει σε πανελλήνιες εξετάσεις θεωρητικής πιστοποίησης. Αυτή η εξέταση είναι ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με τις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν την επάρκεια των μαθητών στην ανατομία. Υπάρχει επίσης μια πανελλήνια πρακτική εξέταση για τις δεξιότητες των μαθητών στην ανατομία της επιφάνειας, το μασάζ και τις χειροκίνητες διατάσεις. Ωστόσο, εμείς στο Σουηδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Μασάζ έχουμε συμφωνήσει σχετικά με το ποιοι μύες, η εισαγωγή και οι λειτουργίες τους πρέπει να γνωρίζει ένας θεραπευτής μασάζ ότι δεν υπάρχει πραγματικά συναίνεση σχετικά με το πρακτικό μασάζ. Υπάρχει επίσης συμφωνία σχετικά με το ποιοι μύες θα πρέπει να μπορεί να τεντώσει παθητικά ένας θεραπευτής μασάζ, αλλά το πώς ακριβώς γίνεται αυτό όσον αφορά τη θέση του ασθενούς και του θεραπευτή είναι κάτι που θα αποφασίσει κάθε σχολείο. Όσον αφορά το πρακτικό μασάζ, οι οδηγίες είναι πιο ασαφείς.

Author: